Naaien – mijn tips voor een nette afwerking
Ik hou van een nette afwerking wanneer ik naai, ik word daar gewoon gelukkig van 😉
Doorheen de jaren leerde ik veel bij om dit met een minimale moeite te verkrijgen.
Nee, het was niet altijd zo, die afwerking van mij, kijk maar eens even naar deze post, daar toon ik mijn allereerste naaiwerkjes met hun fouten en verwijzingen naar hoe het beter kan.
Nu, ik ben een jurkjesnaaister, veelal voor mijn twee dochtertjes.
Kleine meisjesjurkjes, vooral de patronen die hier vaak uit te kast komen, maak ik in enkele uurtjes en die hebben nog weinig geheimen voor mij.
Maak ik nooit fouten?
Tuurlijk wel, en ik beweer ook niet dat ik de wijsheid in pacht heb, ik wil alleen mijn tips delen om optimaal tevreden te zijn van je jurkjes (of andere projecten).
Dus heb je zin in een mooi afgewerkte buitenkant en binnenkant?
Lees dan zeker verder.
Tip 1
Strijken, strijken en nog eens strijken!
Je kan er niet buiten als je mooie strakke naden wil in je kleertjes.
Elke naad die hier genaaid wordt, belandt zonder boe of ba onder het strijkijzer, liefst met veel stoom en wordt opengestreken of platgestreken.
Ook elk patroondeel strijk ik voor ik begin te naaien, minder kreukels, minder fouten.
Je zal zien, het maakt een wereld van verschil!
Mijn strijkijzer en strijkplank staan in de naaikamer, altijd klaar voor gebruik 🙂
Tip 2
Geef altijd een tegenstiksel aan je halsnaad als je werkt met beleg of voering.
Dat zorgt ervoor dat je beleg of voering makkelijk naar binnen te strijken is en niet komt piepen bij het dragen van het kledingstuk.
Dit stiksel is zichtbaar aan de binnenkant van je jurk, niet aan de buitenkant.
Ik sla dit nooit over, het werkt super!
Hier kan je nalezen hoe dat net werkt.
Tip 3
Stik steeds 2 rimpeldraden!
Maak je een jurk met een rimpelrokje, stik dan de eerste rimpeldraad op persvoetbreedte van de rand en de tweede op persvoetbreedte van de eerste.
Op die manier stik je bij het aan elkaar naaien van bovenstukje en rok precies tussen de twee rimpeldraden in (als je werkt met 1cm naadwaarde) en je kan je rimpels veel mooier en gelijker verdelen.
Ik haal trouwens daarna ook alleen de zichtbare rimpeldraad uit het kledingstuk, de andere kan je gerust laten zitten in de naadwaarde 🙂
Tip 4
Blinde rits? Gebruik wondertape!
Dit is nu een hulpmiddel dat ik niet meer zou kunnen missen.
Je plakt het op de plaats waar je blinde rits moet komen en stikt je rits vast.
Bij de eerste wasbeurt verdwijnt de tape gewoon.
Geen verschuivingen meer, geen trekkende stof aan je rits en je kan er makkelijk voor zorgen dat de naad tussen linker-, en rechterpand mooi op elkaar aansluiten.
Hier kan je het bijvoorbeeld vinden.
Oh ja, bij het instikken van je blinde rits, duw dan zeker met je vinger de tandjes opzij, zo kan je nog dichter bij je rits stikken en krijg je ze zeker blind.
Oefening baart kunst 😉
Tip 5
Makkelijk en net zomen!
Ik strijk mijn zoomwaarde onderaan de jurk 1x om en naai de zoom op het lijntje van mijn overlockstiksel, minimale moeite en strak afgewerkt 🙂
Begin en eindig je stiksel ook altijd in een zijnaad of in middenachternaad, het valt veel minder op dat je daar afhecht dan bv in het midden van je voorpand ;-).
Voila, aan de hand van deze tips ben ik steeds tevreden van de afwerking van mijn jurkjes,
binnenkant én buitenkant :-).
Patroon: Vienna jurk – Bel’Etoile & Kaatjenaaisels
Stof: Sandstorm (Liberty of London) – Cousette
Sandaaltjes: Zecchino d’Oro
Heb jij nog tips voor mij?
Laat ze zeker achter in de commentaar, bijleren kan altijd 😉
Groetjes, Isabel
Altijd blij met jullie reacties!
Wat leuk om de tips te lezen. Ik doe ze ook allemaal . Ik knip ook altijd direct al draadjes af. Bij begin en einde van mijn stiksel. Dan moet je dat niet erna doen.
Hier ook strijken en nog eens strijken. Om mooie hoeken te hebben, strijk ik de naadwaarde om. Bij het omdraaien van de stof, heb je dan een rechte hoek. Uitpulken moet dan niet meer. Ik zorg er ook voor dat ik overal hetzelfde overlockstiksel gebruik, tenzij ik dit per toeval eens vergeet.
Niet tiener of zo weinig mogelijk. Een heel mooie jurk trouwens en bedankt voor de tip van de rits. Ga ik ook eens proberen.
Tiener moet tornen zijn. Foutje
Dikke merci! Ookal weet ik de meeste dingen wel, er waren toch nog enkele nieuwigheden en het is een perfect overzicht dat voor mij als stimulans gaat werken ❤️
O Isabel hoe nuttig is dit! Ik he. In 1 klap echt veel bijgeleerd! Super. Als ik het begin van m’n stiksel niet wil zien. Start ik zonder achteruit te gaan. Achteraf trek ik de draadjes dan naar binnen en knoop ze vast. Ik doe dit alleen als het stiksel opvalt (dus niet voor zoom Enzo) :-). Met m’n nieuw naaimachine is daar nu speciaal standje voor
Bovenstikken op een paar millimeter met de blindzoomvoet en het geleidertje gebruiken om een perfect tweelingstiksel te stikken in een zoom. Dat zijn mijn gouden tips voor een puike afwerking.
Wondertape, nog nooit van gehoord. Dat ga ik me aanschaffen. Jammer genoeg staat het naaien hier op een laag pitje, dochters willen geen selfmade dingen meer dragen, enkel nog shoppen. Tieners, hé! Toch bedankt om je tips te delen.
Naai nu al wel redelijk lang en heb nog nooit gehoord van wondertape. 🙁 Veronderstel dat je die wel praktisch overal zult vinden dus ja inderdaad goeie tip ga ik zeker eens proberen . Super 🙂 🙂
Veritas! Is een dubbelzijdige tape. Super handig!
Wat is wondertape? Hoe zet je een blinde rits in?
Alvast vriendelijk bedankt!
Groetjes Godelieve
netjes! Ik hou ook van een propere afwerking maar t lukte me nog niet altijd… ik kan dus zeker nog wat leren van je tips!